websikehealthcheck

Biztonság a weben

Tippelj, hány jelszó védi az üzleti webes megjelenésed…

Minden szükséges webes jelszó a birtokodban van?

Felfedeztem, hogy a weboldal tulajdonosok többségének fogalma sincs arról, milyen adatait, fiókjait kell megvédenie, hányféle jelszó, e-mail cím és adminisztrációs felület* belépési lehetőség tarkítja internetes megjelenése biztonságát.

Tudod mikor válik égetővé ezeknek a felismerése?

Amikor megválnak egy régi alkalmazottól, netán összeveszik a webesével… szóval amikor rájön, hogy már idegen kézben vannak a legfontosabb adatai. Persze ha valaki még munkaviszonya közben hozzáfér ilyen adatokhoz és el akarja venni, az ellen nehéz védekezni. Leginkább a jogot hívhatjuk segítségül, hogy olyan szerződés szülessen a munkavállalóval – még idejében -, amely kiköti és szankcionálja a titoktartást. De ez egy ügyvéd blogjának lehetne inkább bejegyzése, így nem ezzel foglalkozik írásom… Ha a jogi oldala is érdekel, ajánlom figyelmedbe azt, akihez én fordulok ilyen ügyekben, Dr Németh Gabriellát és az ő kivételesen hasznos, ámde rendkívül érthető blogját. Maradjunk annál a verziónál, hogy  korrekt, közös megegyezéssel elválnak útjaid egy dolgozótól. Ugye egyetérthetünk abban, hogy nem lenne jó, ha…

  • olvasná a céges leveleket
  • netán tudna továbbra is levelet küldeni a Te céged nevében
  • beléphetne a weboldal adminisztrációs felületébe* hogy bármit átírjon
  • elérné a céges ügyfél adatbázist
  • lemásolhatná a weboldal egészét, vagy egyes elemeit a tárhelyről
  • továbbra is posztolási joga lenne a facebook oldalhoz
  • …stb.

Nem is sorolom tovább, azt hiszem érthető a probléma, igaz?

Melyik fájna a legjobban?
Ez inkább költői kérdés, mert egyesével is elég kellemetlenek, pedig a legtöbb helyen egyszerre több lehetősége is van egy volt munkatársnak a listából szemezgetni. Internetes megjelenés biztonsági kódjaiÉppen ezért, kell hogy legyen egy összeszedett dokumentáció arról, hogy hol és mit lehet módosítani, mik a jelszavak, e-mail címek, belépési kódok… stb.

Az alábbi dokumentumban összeszedtem mindent, ami eszembe jutott ezzel kapcsolatban, de természetesen igény szerint bővítem, ha van ötleted, ami kimaradt belőle.

MEGNÉZEM:

 

Szeretném megjegyezni, hogy mennyire fontos ennek a dokumentációnak a védelme és szükség szerint a tartalmának változtatása!

Ha megnézted a dokumentumot, kíváncsian várom, mennyire lepett meg a hozzáférési adatok mennyisége. Jól tippeltél az elején arra, hogy hány jelszavad van? Kimaradt esetleg valami? Írd meg kérlek hozzászólásban, vagy kérdezz nyugodtan a témával kapcsolatban lentebb, a hozzászólásban >>>

Temesvári Richárd

Egy hozzászólás ehhez: “Tippelj, hány jelszó védi az üzleti webes megjelenésed…”

  1. Richárd szerint:

    Nos, neked okozott meglepetést a lista? Vagy tudatában voltál minden jelszavadnak? Esetleg kimaradt valami a listából? Kíváncsian várom a véleményed! Szólj hozzá bátran és segítsünk olyan kkv olvasóknak, akik eddig nem voltak tisztában ezekkel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük